green roof

FARMSTEAD (Refers to image 1)
This cottage is a Grade II listed building that dates from the late sixteenth century. The dwelling stands as part of a farmstead with a series of standing curtilage structures to the West.

The scheme developed by ourselves presented an opportunity to restore, retain and salvage these important curtilage listed buildings which would otherwise have been lost to decay and neglect. The completed scheme contributes to the local landscape value whilst also providing a comfortable family home.

The works to the house were to reinstate its presence within the site restoring the original fabric, refurbishing it to a high standard and reinstating the original thatched roof. In association with this an extension was added that would be complementary to the existing house, but contemporary in nature, to accommodate a large kitchen/dining/living accommodation. In order to provide further accommodation, both as part of the extension and also as garaging, additional accommodation was set into the bank which rises steeply behind the cottage and grass roofed to minimize its impact on the setting and appearance of the complex.

DULVERTON SURE START (Refers to image 2)
The design of this nursery, adjoining a primary school and within Exmoor National Park, addressed key sustainable issues, whilst providing light and airy accommodation with attention to detail.

By placing the building within a dip in the valley the design follows the contours of the land, and a green (Sedum) roof softens the building so that it merges with its surrounding landscape.

By contrast, the sunlit south side opens onto a playground, with the transition between interior and exterior sheltered below wooden louvres.

Natural timber cladding and white render complete the picture and achieve a building that is at peace with its surroundings and the child level windows with coloured glass provide a framed view out and contrasting hopscotch shadows inside.

POOL (refers to image 3)
This Grade II* Listed private house complex was comprehensively restored and modernised (see Historic portfolio). In addition to the work to the existing building a new contemporary indoor pool and gym with associated service accommodation was constructed to provide private leisure facilities for the residents. Whilst the pool building is necessarily large in order to accommodate the pool and associated service rooms and equipment, it has been designed to integrate with the character of the existing courtyard wall and landscape through the motif of a traditional timber pergola which wraps round the building and provides solar shading to the glass elevations to prevent over heating. The building is lower than the existing house, whose upper rooms look down over the pool's growing sedum roof.

STABLE HOUSE (refers to image 4)
This House, formerly comprising three cottages, stables and a carriage house, dates from the mid-eighteenth century and was built, along with the mansion house, on a Country Estate in Somerset. Converted from cottages and stables into one large single dwelling in 1982 the building was then listed Grade II for its special architectural or historic interest in 1986.

Following this, under new ownership, Louise Crossman Architects were appointed as part of the Design Team to complete a sensitive restoration, conversion and extension of the dwelling.

The scheme built upon the character of the existing building, while at the same time the contemporary extensions, particularly the new guest wing and subterranean service accommodation, sympathetically accommodated the additional space required while remaining subordinate to the existing house.

LEE ABBEY (Refers to image 5)
Under the Master Plan proposals for Lee Abbey (see New Build portfolio) substantial new buildings, named the Burrow and High Ropes, have permission within the curtilage of a Grade II Listed complex to provide accommodation for existing onsite community members.

The proposed buildings incorporate the following energy efficient measures:
  • Green roof to the Burrow Building,
  • Timber frame construction (High Ropes Building in particular) saving construction energy and ʻlocking upʼ CO2
  • Super insulation to all elements to reduce heat loss and effective airtightness,
  • Use of thermal mass (Burrow Building in particular) to store heat and reduce temperature fluctuation,
  • Thermally controlled glazing,
  • Low energy use – e.g. passive natural ventilation avoiding mechanical systems such as air conditioning,
  • Low energy appliances and light fittings,
  • Provision of high levels of natural light through windows to reduce use of artificial lighting,
  • Renewable energy sources including:
    • Solar energy – passive solar gain through orientation and fenestration with shading controls as required,
    • Hydroelectric facility (Planning Permission Granted 2010) to significantly reduce CO2 emissions.