redstone barn

The original conversion of this 19th C, 3-cell 2 storey threshing barn and single storey byre was carried out during 1988/89 obscuring the rural character and appearance of the original building. This was addressed as part of a refurbishment of the main property and was then complemented by a contemporary extension.

The extension continued the line of the byre's north wall, returning south at the end to enclose the new oak clad accommodation. The extension roof is copper, a material that will age and mellow with the oak and is formed simply, with clean folds and a very low pitch, so that the line of the new roof is kept as low as possible, allowing the byre to remain prominent, and distinct from the original barns.

An upgrade of the existing levels of insulation in the existing building, including lining the walls, insulating the roof slopes and upgrading the ground floor insulation, was completed to enable the installation of a geothermal heat pump, located in the adjacent orchard, to serve a new underfloor heating installation throughout.